Fireweed Business Center

COMMERCIAL OFFICE

This 110,000SF, 8-story new office building is designed to achieve a high mark for sustainability while emphasizing the quality work environment within. Daylighting is enhanced through ten-foot high ceilings, with previously mentioned light diffusers mounted above the view lites. The building embraces the idea of the open office concept, allowing stunning views from the building to be enjoyed by all staff. The building is configured to be efficient with high-value spaces like video conferencing labs or large conference rooms, and amenities that are shared among all tenants, like large break areas and exercise rooms. This new building design provides a welcoming atmosphere to the shareholders and stakeholders.


The new building embraces the idea of the open office concept, allowing stunning views from the building to be enjoyed by all staff.  The energy-harvesting features are reflected in the exterior design, with the North façade responding differently to the environment in contrast to the South Façade.  The building is also configured to be efficient with high-value spaces like video conferencing labs or large conference rooms, and amenities that are shared among all tenants, like large break areas or exercise rooms.   The lobby features an espresso shop with an atmosphere similar to a living room, including a fireplace.


Perhaps the greatest strength of the new building design is success in providing a welcoming atmosphere to the shareholders and stakeholders who are represented by CIRI.  From the beginning, a clear message was sent to the designers that although this building is to be representative of the best-available design features for corporate offices, it is also to be reflective of the values and traditions of the indigenous peoples of the region.  Patterning and colors chosen for the flooring is from regional natural forms.  Light fixtures mimic traditional drums, and salmon drying racks—prevalent in traditional society, and still in use today. First-Alaskan artwork, both traditional and contemporary, is featured throughout.  From the feedback received, the new headquarters building has achieved the proper balance of the familiar and the new- strengthening the image and identity of one of Alaska’s most successful enterprises now, and for future generations.

Role Architect
Client Cook Inlet Regional Inc.
Sustainability USGBC LEED Gold